Kavovec

 

                  

 

Rastlina kavovec, ki rodi kavna zrna, je iz rodu Coffea in družine Rubiaceae. Zori 500 vrst in 6000 podvrst tropskih dreves ali zimzelenih grmov. Kava raste na dveh sorodnih grmih (na sliki), ki svojo različnost pokaže v dveh kakovostnih razredih. Botaniki razlikujejo med približno osemdesetimi vrstami rastlin, imenovanih Coffea. Zelo pogosta je Coffea Canephora (ponavadi jo imenujemo Robusta), najpogostejša pa je Coffea Arabica. Obe vrsti uspevata v tropskem pasu med Rakovim in Kozorogovim povratnikom, loči pa ju višinska lega, kjer uspevata.


Arabica

Arabica predstavlja približno tri četrtine svetovne proizvodnje kave ter se obdeluje in raste le v višinah med 600 in 2000 metri nadmorske višine. Zrna imajo lepo in podolgovato obliko ter gladko površino. V času zorenja zrna se spreminjajo iz modre v zeleno barvo. Gojenje Arabice je seveda zahtevnejše, zato pa svoj okus poudari s kofeinsko lahkostjo, odlično aromo in nežnim čokoladnim okusom, medtem ko je Robusta bolj grenka. Na splošno ima kava Arabica odlično kakovost. 

Robusta

"Coffea robusta" raste hitreje kot Arabica. Kot že ime pove, je Robusta veliko bolj odporna rastlina tudi proti parazitom. Raste v tropskem predelu Afrike, Indije in Indonezije na višini do 600 metrov nad morjem. Zrna so različnih barv, od rumenkasto-rjave do sivo-zelene. Kava Robusta predstavlja skoraj eno četrtino svetovne proizvodnje in je srednje kakovosti. 

Liberca in Maragogypa

Kava Liberca in Maragogypa sta dve vrsti, ki sta na svetovnem tržišču manj pomembni. Liberca izhaja iz Afrike in se obdeluje v tropskem pasu Afrike, Južne Amerike, Malezije in Filipinov. Danes je na svetovnem tržišču skorajda več ne zasledimo. Maragogypa je mešanica med Arabico in Liberco. Zrna so ploščata in zelenkaste barve ter mnogo večja od zrn ostalih vrst kav.